Onderdeel van
< terug

project

Ontwerpen (voor)onderzoek Start-Up Broedplek

Hoe ziet een plan van eisen eruit voor een start-up broedplek die creatieve vakmensen faciliteert in hun verdere ontwikkeling en in een zelfstandig ondernemend bestaan?

Het Practoraat Creatief Vakmanschap startte in februari 2016 met een ontwerpend onderzoek naar de behoeftes aan een start-up faciliteit van creatieve mbo-alumni. MBO College Zuid van het ROC van Amsterdam voelt zich verantwoordelijk voor de facilitering van de verdere ontwikkeling van haar (creatieve) alumni. Middels dit onderzoek wilden het Practoraat Creatief Vakmanschap en MCZ haar alumni beter leren kennen en hun behoeftes beter in kaart brengen.

Vanuit dit eerste vooronderzoek kon het practoraat in co-creatie met haar doelgroep komen tot de formulering van een plan van eisen. Een bijhorend eerste prototype diende daarbij als start voor het daaropvolgende ontwikkelproject sQuare. Hierin wordt toegewerkt naar een lerende, ondernemende broedplek voor startende creatieve vakmensen.

Programma: Dit onderzoek is gedaan in opdracht van MBO College Zuid en maakte deel uit van het afstudeerproject van practor Marieke Gervers die in juli 2016 succesvol afstudeerde aan de Master Cross-over Creativity.

Bereik: 97 creatieve alumni hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Ambitie: De uitkomsten van dit onderzoek (juni 17) hebben als basis gediend voor de projectinrichting van het ontwikkeltraject Start-up Community voor New Creatives (sQuare) dat startte op 1 november 2016.

Podcast: In deze podcast vertelt ze samen met Sonja Hoogendoorn, de verantwoordelijk leidinggevende en voorzitter van MBO College Zuid, wat het practorschap de creatieve mbo studenten, de stad Amsterdam en het ROCvA heeft gebracht.

1) Spotify: https://open.spotify.com/episode/3tSvneiimwz0z4ot5XHb3f

2) Online: http://janjaaphubeek.nl.transurl.nl/2020/10/25/84-terugblik-op-vijf-jaar-practoraat-creatief-vakmanschap/

3) Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/meesterwerk-podcast/id1450759913#episodeGuid=tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F917320216

4) Online Soundcloud: https://soundcloud.com/user-96042619/84-terugblik-op-vijf-jaar-practoraat-creatief-vakmanschap

Kijk voor meer informatie over sQuare op de website www.square.amsterdam

Onderzoeksopzet Broedplek Alumni (PDF)

contact

Meer weten of samenwerken?

 

Wil je meer weten over het Practoraat Creatief Vakmanschap? Of wil je met ons samenwerken? Neem contact met ons op door een mail te sturen naar

info@practoraatcreatiefvakmanschap.nl

 

Co-ntact | Practoraat Creatief Vakmanschap

Het Practoraat Creatief Vakmanschap werkt in projecten samen met een ambitieus en ondernemend collectief van oud-studenten, experts, investeerders (fondsen, subsidies en sponsors) en proactieve docenten van verschillende, creatieve Amsterdamse mbo-instellingen.

Het vaste team van het Practoraat Creatief Vakmanschap:

Marieke Gervers | Practor

Paulien Klap | Onderwijs

Rik Burger | Communicatie en PR

 

Hoofdkantoor

old school

Gaasterlandstraat 5, 1079 RH Amsterdam