Onderdeel van

Welkom!
Practoraat Creatief Vakmanschap

 

Het Practoraat onderzoekt de economische en maatschappelijke meerwaarde van de creatieve mbo-professional, maakt deze waarde zichtbaar en verbetert deze waar mogelijk.

 

Ambitieuze startende vakmensen willen hun vakmanschap verbeteren en doorleren, maar dan wel door te maken en te doen. Het hbo biedt echter onvoldoende mogelijkheden voor die praktijkgerichte ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van de jaarlijks 80.000 mbo niveau 4 afstudeerders een hbo-opleiding succesvol afsluit. De overige 60.000 gediplomeerden verlaten vaak al voor hun twintigste levensjaar de formele onderwijs leerlijn.

 

Het Practoraat ontwerpt een nieuwe maak-leeromgeving voor starters uit alle creatieve disciplines, zodat zij zich na hun afstuderen makend en co-creërend kunnen blijven ontwikkelen. Zo kunnen zij doorgroeien tot de ondernemende, sociale en proactieve professionals die zij in potentie zijn.

 

De creatieve industrie is een interessante sector om van te leren. De opkomende generatie creatieve vakmensen zet zijn talent uit op meerdere fronten, denkt niet in 9-5 werktijden, maakt cross-overs, is kritisch en ‘leert door te doen’. Ze zijn interessante voorlopers voor de nieuwe economie, die steeds minder vaste banen biedt en in alle sectoren een toename van zzp-ers laat zien. Binnen de maak-leeromgeving worden door het practoraat faciliteiten ontwikkeld die zzp-ers een sterkere positie biedt naar opdrachtgevers toe in de nieuwe netwerkeconomie.

 

Bij alle projecten van het Practoraat Creatief Vakmanschap, wordt samengewerkt met succesvol ondernemende alumni, de zogeheten ‘New Creatives’. Deze ‘New Creatives’ zetten hun talenten in op meerdere fronten. Ze denken niet in vaststaande functieprofielen, leren door te doen, werken over landsgrenzen heen en combineren meerdere skills in hun verdienmodel. Als het inderdaad zo is dat straks 65% van onze huidige banen verdwijnt, zullen we allemaal zo flexibel, ondernemend en creatief moeten zijn. De ‘New Creatives’ zijn de pioniers van het werken in de nieuwe economie.

 

Lees meer over de projecten van het Practoraat Creatief Vakmanschap:

 

New Creative Starters

Didactiek voor creatieve professionals

Excellentie programma ondernemen EBC*L examen voor creatieve ZZP-ers

Ontwerpend (voor)onderzoek Start-Up Broedplek

Start-Up Community voor New Creatives

 

 

contact

Meer weten of samenwerken?

 

Wil je meer weten over het Practoraat Creatief Vakmanschap? Of wil je met ons samenwerken? Neem contact met ons op door een mail te sturen naar

info@practoraatcreatiefvakmanschap.nl

 

Co-ntact | Practoraat Creatief Vakmanschap

Het Practoraat Creatief Vakmanschap werkt in projecten samen met een ambitieus en ondernemend collectief van oud-studenten, experts, investeerders (fondsen, subsidies en sponsors) en proactieve docenten van verschillende, creatieve Amsterdamse mbo-instellingen.

Het vaste team van het Practoraat Creatief Vakmanschap:

Marieke Gervers | Practor

Paulien Klap | Onderwijs

Rik Burger | Communicatie en PR

 

Hoofdkantoor

old school

Gaasterlandstraat 5, 1079 RH Amsterdam